A miskolci születésű Lukács Sándor kapta a Páger Antal-színészdíjat

Megosztás

A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas és nem utolsó sorban miskolci születésű Lukács Sándor vehette át az idei Páger Antal-színészdíjat. A rendezvényt a makói Hagymaházban tartották, az elismerést Farkas Éva Erzsébet polgármester adta át.

A makói képviselő-testület még a 2000-es évek elején döntött a színészdíj alapításáról. A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése szerint a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség.

Lukács Sándor az elismerést átvéve úgy fogalmazott, több mint ötven éve a pályán lévő művészként egyre inkább úgy érzi, a színészet, ahogy az ember halad a korral előre, egyre inkább jellem kérdése. A fiatalság múltával a lelki tapasztalat marad, amit pályája során a művész összegyűjt. A színésznek nyitott szemmel kell élnie, a gyermeki kíváncsiságot a haláláig megtartva. Csak úgy lehet újabb és újabb jellemeket hitelesen megformálni, ha a színésznek van róluk külső és belső képe – mondta.

Lukács Sándor 1947-ben született Miskolcon, egészen tizénedzserkoráig élt a megyeszékhelyen. Ezután a fővárosba költözött és érettségi után a Színház- és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett. Negyedik nekifutásra vették fel, addig a Thália Színházban segédszínész, majd a Nemzeti Színház stúdiósa volt.

Az évek során klasszikus és modern drámákban, vígjátékokban – nagy államférfiakat vagy épp gaz csábítókat megformálva – egyaránt hiteles alakítást nyújtott. A díjátadó előtt A két pápa című darabban láthatta a makói közönség. Számos filmben szerepelt, ilyen volt a Madárkák, a 141 perc a befejezetlen mondatból, a Mephisto, a Kreutzer szonáta, A Hídember. Népszerűségét főként a tévéfilmeknek köszönheti. A legkülönfélébb műfajú szerepeket alakított a drámai hőstől az operett-bonvivánig, olyan történelmi alakokat formált meg, mint Mátyás király, Napóleon, Rubens, Petőfi Sándor.

Munkásságát számos díjjal elismerték, Kossuth-díjjal 2016-ban tüntették ki a közönség, a szakma és a kritika által is nagyra értékelt művészete, illetve színházi, filmes és televíziós szerepeiben egyaránt mesteri, kivételes kreativitását és temperamentumát tükröző játéka, páratlanul sikeres művészi pályafutása elismeréseként.

Forrás: MTI

Kép: promenad24.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek